Amerikaanse eettrends

2013 is een belangrijk jaar. De economie is gekelderd, en dat zie je ook terug in de eetgewoonten terug. Ook in de eettrends is dit te merken. Het verspillen van eten zal teruggedrongen gaan worden, tot op een absoluut minimum. In dit artikel zullen we vier van de food-trends die op het moment in Amerika rondgaan uitlichten, beginnend met:

49_pag29_AH_en_weggooien_artikelen_zonder_koeling_2-7816_(Small)1. Duurzaam eten, minder verspillen.
In Amerika wordt ongelooflijk veel eten weggegooid. Tot op 40% van al het voedsel verdwijnt helaas in de afvalbakken. In Nederland wordt ook behoorlijk wat verspilt. Het ministerie van Landbouw zegt dat het bedrag aan verspilde etenswaren rond de 2,4 miljard euro ligt.

Het resultaat is dat, niet alleen in Nederland, er bewustwordingscampagnes de lucht in gaan, en dat het Europees Parlement een resolutie heeft aangenomen om het verspil terug te dringen. Het EP wil proberen om het verspil met 50% te verminderen. Dit is zowel voor thuis als buitenshuis. Ook van de outlets en de fabrikanten wordt verwacht dat ze hierin mee gaan werken, en minder voedselwaren de deur uit zullen gooien.

2. Snacken, toch niet ongezond?
Een Chinese universiteit heeft onderzoek verricht naar snacks, en kwam hierbij tot de ontdekking dat mensen die snacken, gezonder diëten. De waarden aan genuttigde fruit, granen, olie, sodium en melkproducten stijgen aanzienlijk bij snackende mensen. Dit is het eerste onderzoek dat laat zien hoe snacken in relatie staat met een gezond dieet. Tot op heden werd altijd gezegd dat snacken ongezond was.

3. De gezondheid van de mens
De babyboom-generatie heeft steeds vaker het gezonde maal op het oog. Zij zijn heel veel bezig met gezond(er) eten op het moment dat zij een maaltijd samenstellen. Hiervoor nemen zij de voedingsadviezen van de overheid in acht. Er wordt geprobeerd om voldoende granen, maar minder cholesterol te nuttigen, en proberen zo min mogelijk uit de frituur te eten.

tofu4.nieuwe proteïnen
De prijs van voedsel met veel proteïnen is flink aan het stijgen, denk hierbij aan kippen- en rundervlees. Hierdoor beweegt de voedselindustrie zich weg van de gebruikelijke proteïnes. Vleesloos grillen komt in 2013 flink op. Denk hierbij aan proteïnerijk voedsel uit andere landen, zoals eten uit de Aziatische keuken, tofu-burgers en Griekse Yoghurt.

Er zijn nog vijf andere grote food-trends, die u op de site van het Food Service Instituut terug kan lezen.